God ledelse kan læres

Ledelse (Foto: hr-industries.dk)

Ledelse (Foto: hr-industries.dk)

Han er en dårlig leder, lyder det ofte, hvis frokostsnakken blandt medarbejdere falder på en knap så vellidt person i en organisations øverste lag.

Og dette udsagn kan næsten tolkes sådan, at dårlige og gode ledere nærmest er født med de egenskaber, som de har. Og at de i øvrigt ikke kan ændres. At det nærmest er umuligt for dem at ændre sig, så de i medarbejdernes øjne bliver gode ledere.

Men det er ganske langt fra sandheden. Selv om nogle personer fra naturens side næsten er oplagte til at blive ledere, så lærer flertallet af alle ledere det på den hårde måde. Uddannelse, praktisk ledelse og endnu mere uddannelse.

For det er nemlig først, når lederen har tid til at reflektere over, hvordan og på hvilken måde han eller hun leder, at de kan udvikle sig til bedre ledere.

Ledelse i rygsækken

Når lederne har ledelsesuddannelse i rygsækken, så har de ofte en schweitzerkniv til at dissekere, hvordan problemer i virksomheden eller organisationen skal løses.

Netop fordi de har fået redskaberne med sig, kan de gå strategisk til værks, så beslutninger ikke træffes på udelukkende baggrund af mavefornemmelser og gode gæt.

Derfor er det vigtigt – uanset hvor meget erfaring, du har som leder – at du konstant får uddannelse i, hvordan du leder. Kun på den måde udvikler du dig.

Se mere om ledelse her.

Share