Få en organisationskultur, der passer til din virksomhed

Organisationsudvikling (foto: hansentoft.dk)

Organisationskultur skal tages alvorligt (foto: hansentoft.dk)

Strategi, resultater, målsætninger, udviklingen. Det hele lyder meget fint og fornemt, men det har rent faktisk en betydning for virksomheden, om disse emner er en del af virksomhedens dagsorden.  Om det er en lille er en stor virksomhed er ligegyldigt, for i enhver virksomhed er det vigtigt, at der skabes en organisationskultur. Altså en kultur, der har til formål at tjene virksomheden bedst muligt og som tager afsæt i virksomhedens struktur, kerneprocesser og supportprocesser.

Det er en masse fine ord, som kan virke svære at forstå, men det handler om, at virksomheden har en klar idé om, hvordan mål bliver til resultater. I den forbindelse er det afgørende, at der laves et program for virksomheden som organisation.

Programmet skal tilpasses og skræddersys virksomheden, både hvad angår den forretningsmæssige, organisatoriske og menneskelige udvikling.

Optagelse af kulturen

En virksomheds kultur handler om basale værdier og ideer. Det kan betragtes som virksomhedens rygrad, som fastholder virksomheden i en bestemt retning, både hvad angår forretningsmodel, strukturer og ledelse. Der er derfor vigtigt, ligesom i ethvert andet samfund, at dem som er en del af virksomhedens kulturen optager de holdninger, værdier og normer, som der er.

Men det er samtidig også vigtigt, at kulturen følger med i virksomhedens udvikling. Hvis medarbejderne og lederne i virksomheden ikke følger med eller tilpasser sig udviklingen, så risikerer de at blive udstødt. Omvendt kan nye ledere også blive udstødt af de tidligere medarbejdere, hvis han eller hun ikke tilpasser sig kulturen. Derfor skaber ledelse en kultur, men kulturen skaber også ledelse. De to ting er tæt forbundet med hinanden.

Vil du vide mere om organisationskultur, så klik her

Læs mere om organisationskultur her:

Sund organisationskultur og arbejdsmiljø giver resultater

God ledelse kan også skabe en god organisationskultur

Share