Al ledelse i en organisation er strategisk ledelse

Ledelse kræver overblik og planlægning (foto se-institute.dk)

Ledelse kræver overblik og planlægning (foto se-institute.dk)

I alle organisationer foregår der to typer af ledelse. Der er den daglige ledelse, som i bund og grund handler om at have nogen, som er ansvarshavende, når der skal besluttes ting, som den almindelige medarbejder ikke nødvendigvis har beføjelser til. Den anden type af ledelse er strategisk ledelse, som i bund og grund drejer sig om at udstikke kursen på den lange bane.

Med strategisk ledelse, bliver man som leder i stand til at forklare sine medarbejdere hvor man skal hen ad. Noget af det sværeste ved strategisk ledelse, er at det ikke nødvendigvis er beslutninger som viser sig at have et afkast med det samme. Den slags beslutninger, hvor medarbejdere, investorer og omverdenen skal vente på resultatet i en længere periode kan være med til at skabe utryghed.

Netop fordi det kan være så svært at bedrive strategisk ledelse, er det også et felt hvor der tilbydes meget uddannelse. Det er en tillært evne, at kunne motivere sine medarbejdere i en virksomhed til at arbejde hen mod et mål, som ligger nogle måneder og måske endda år ude i fremtiden. Det kræver kort og godt en stålsat vilje, som virkelig kan skinne igennem, når medarbejdere tvivler mest på om den kurs der er lagt, nu også er rigtig.

Strategisk ledelse er nødvendig ledelse

Hele idéen om at ledelse er langsigtet kan være svær for nogen at forstå. Derfor kræver det en masse uddannelse og træning at få sine medarbejdere i sync med den nye kurs. Nogen gange er strategisk ledelse også ledelse på så højt et plan, at det ikke nødvendigvis er givet om den kurs der er udlagt, er en god kurs. Hvis eksempelvis en virksomhed med meget manuelt arbejde beslutter sig for at omlægge sig til mere vidensintensivt arbejde, på grund af globalisering, kan det godt være det er en god ide. Men den strategiske ledelse kan også vise sig at være en dårlig beslutning. Det viser sig over tid.

Læs mere om strategisk ledelse på www.se-institute.dk

Share